Sağlık

Deprem Bölgelerindeki Çocuklarda Yetersiz Beslenme Riski!

Türk Tabipler Birliği’nin hazırladığı deprem raporunda, deprem bölgesindeki çocuklarda yetersiz beslenme riskinin bulunduğu kaydedildi.

Raporda, depremzedelerin su, hijyen ve beslenme sorunları yaşadığı belirtildi. Raporda yer alan fotoğraflar deprem bölgesindeki durumun ne kadar ‘acın’ olduğunu gözler önüne serdi.

Türk Tabipler Birliği’nin hazırladığı “Deprem Bölgesinde 5 Yaş Altı Çocukların Beslenme Durumu – Hatay Örneği” başlıklı rapor derneğin resmi internet sitesinde yayımlandı.

İşte o rapordan alıntılar:

Afet Bölgesine Özel Acil Diyet Desteği Sağlayacak Ekipler Oluşturulmalıdır

Destek programları hazırlanırken yalnızca nüfusun beslenme ihtiyaçlarını değil aynı zamanda kültürel kabul edilebilirlik, güvenlik, sindirilebilirlik, hazırlama ve saklama kolaylığı gibi niteliksel kriterleri de karşılaması gerekmektedir. Ayrıca afet durumunda bölgeye anında erişimi sağlayacak gruplar oluşturulmalıdır. Bu bağlamda, aralarında tıp ve beslenme uzmanlarının da bulunduğu sağlık çalışanlarının işbirliğiyle, afetten etkilenen bölgeye acil diyet desteği sağlamak için gerekli teknik bilgi ve tekniklerle donatılmış, beslenme bakım faaliyeti uzmanlığı konusunda eğitimli besin takviyesi ekipleri oluşturuldu, bunlar dünya çapında nadirdir. 17 Ülkemizde acil olarak bu tür ekipler oluşturuluyor. yaratılması gerekiyor. Aynı zamanda ülkelerin yalnızca ulusal politika üretmeleri de yeterli değildir; bölgesel politika ve stratejilerin geliştirilmesi gerekmektedir. Çocukların yiyecek ve beslenme koşullarının, felaketlere karşı duygusal tepkileri üzerinde derin etkileri vardır. Bu nedenle hem yiyecek hem de beslenme koşulları afete bağlı ruhsal travmanın en aza indirilmesine yardımcı olmalıdır. Türkiye’de 11 ili etkileyen depremin üzerinden 6 aydan fazla süre geçmesi, depremin travmatik etkisi, olumsuz yaşam ve beslenme koşulları, gelişim çağındaki çocuklarda yetersiz beslenme riskini artırıyor. Afet dönemlerinde yetersiz beslenmenin önlenmesi için durumun tespit edilmesi ve nüfusa, risklere, kültüre ve yerele uygun müdahalelere ihtiyaç vardır.

Türk Tabipler Birliği’nin hazırladığı “Deprem Bölgesinde 5 Yaş Altı Çocukların Beslenme Durumu – Hatay Örneği” başlıklı rapor derneğin resmi internet sitesinde yayımlandı.

Deprem Bölgesinde Hijyen Sorunları (Mutfağa Kanalizasyon Aktı…)

Yetersiz ilaçlama, bazı yerlerde ilaçlama yapılmaması, böcek ve fare gibi böcek ve farelerin evin içinde hem bulunması hem de gıdalara bulaşması, su sıkıntısı nedeniyle gıdaların temizlenememesi ve mutfak hijyeninin sağlanamaması, gıdaların yoğun şekilde kirlenmesi bunlardan bazılarıdır. en büyük hijyen sorunları. Konteynerlerin içlerinin yanlış planlanması ve hatalı inşaatlar sonucunda kanalizasyon suları evin içerisine akarak mutfağı etkilemektedir ki bu da büyük bir sorundur. Birçok konteyner şehirde bu sorundan bahsediliyor. Örneğin bir görüşmeci bu konuyu şu şekilde açıklamıştır: “Tezgah yok, yere çömelmeniz gerekiyor, yiyecekler açıkta bırakılıyor, pişirme işlemi sırasında hijyen yok, sebzelerin yıkanmasında sorun var” Su sıkıntısı olduğu için istediğimiz gibi yıkayamıyoruz, bulaşıkları rahat yıkayamıyoruz. “Sebzeleri tavada yıkıyoruz, akan suda yıkayamıyoruz, akan suyu kullanamıyoruz, kanalizasyon suyuna karışıyor.” akan su, dolayısıyla mutfaklarımız tam bir sorun, hijyen sorunumuz var, yedi sekiz çadırımız ve tuvaletimiz var.” Mutfakta hepimiz sorun yaşadık, parkeleri söktüler ve şişip kokuyordu, çok koku yapıyordu, her taraf kenarlara kadar su içindeydi. Bir kısmını atmak zorunda kaldım, hepsi şişti, yiyeceğin bir kısmını da çöpe attım.”

Depremzede Anlatıyor; “Sürekli su kesiliyor, klimadan gelen suyla ellerimizi, yüzümüzü yıkıyoruz”

Suyun sürekli kesilmesi ve yetersiz kalması hem kişisel hijyeni hem de mutfak ve gıda hijyenini etkiliyor. Bu konuya ilişkin: “Bir damacana bana, bir da yaşayan tek kişiye. hane başına verilmiş. “Su olmayınca ne yapacaksınız? Mecbur kaldığınızda çeşmeden akan suyla yüzünüzü yıkayıp su içiyorsunuz. İçme suyu olmayınca klimanın hortumuna şişe sokup çalıştırıyorum. çıkan suyla ellerimizi, yüzümüzü yıkıyoruz.” Şöyle bir açıklama yapıldı.

Depremzede Anlatıyor; Çok Fare, Çok Sinek, İstanbul Belediyesi Fare İlacı Gönderdi

Gıda kontaminasyonu ile ilgili sorunlar da sıklıkla yaşanmaktadır. Bir görüşmeci bu duruma şu örneği verdi: “Maalesef yiyeceğimiz yok, artık marketten almak zorundayız. Kavanozlara koyup halka açık yerlere koyuyoruz, yerde yatıyor, çok sıcak, zaten böceklerle dolu, burada çok fare var, çok sinek var, hiç görmedik bir yılan. Fare ilacını kendimiz tedarik etmeye çalışıyoruz. İstanbul Belediyesi ilk etapta gönderdi. “İstanbul’daki tanıdıklarımız aracılığıyla ilacı kendimiz yaptırıyorduk, şimdi de fare ilaçlarını kendi imkanlarımızla elde etmeye çalışıyoruz.” Aşağıdaki şekilde ifade edilmektedir. Şekil 5.6 hijyen konularıyla ilgili en sık tekrarlanan sorunları göstermektedir. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu