Almanya Kapısını Binlerce Kişiye Açıyor! Şartlar nelerdir?
Almanya, ülkeye alınması planlanan çalışanlarla ilgili yeni kurallar belirledi. Almanya’nın nitelikli ve niteliksiz tüm insanlara kapılarını açacağı öğrenildi.
Almanya, 2030 yılına kadar artacak olan işçi açığını kapatmak için kapıları yabancı işçilere açma kararını yasalaştırıyor.
Sözcü’den Ali Gülen’in haberine göre, Hükümet işçi alımına ilişkin kanun taslağını hazırlayarak meclise sundu. Bakanlar Kurulu’nda onaylanan yasa tasarısına göre “nitelikli iş gücüne” vize ve çalışma hakkı verilecek.
29 Mart 2023 tarihli “Nitelikli İşçi Alınmasına Dair Kanun” başlıklı Bakanlar Kurulu Kanun Tasarısı, öncelikle 2022 yılında büyük üzüntü duyulan yaklaşık 2 milyon “vasıflı veya vasıfsız eleman” açığını kapatmayı hedefliyor. işçi açığının daha fazla büyümemesi için kısa sürede işçi alımına başlanması hedeflenmektedir.
1960’larda olduğu gibi yine binlerce Türk’ün bu maddeden faydalanması bekleniyor. Almanya’da akrabası veya akrabası olanlar daha çabuk Almanya’ya gitme hakkını elde edeceklerdir.
Hazırlanan kanun taslağı, aşağıdaki kuralları taşıyanların Almanya’ya gelebileceğini öngörüyor ?
-
Türkiye’de bir meslek sahibi olan, o meslekte çalışan kişiler, Almanya’dan benzer bir alanda iş teklifi alıp iş bağlantısı kuran kişiler, onunla vize alabilecekler. Aynı şekilde ilgi duydukları alanda mesleki eğitim almak ve mesleğinde gelişmek isteyenler de mesleki eğitim ve kalfalık için yer bulmaları halinde gelebileceklerdir. Yani mesleki eğitim ve öğretim için rahatlıkla gelmek mümkün olacaktır.
-
Almanya’ya gelmek isteyen nitelikli işçiler, Türkiye’den aldıkları belge (mezuniyet belgesi, ustalık-yönetim belgesi, meslek odası kaydı vb.) ile bunu kanıtlayabileceklerdir. En az iki yıllık iş deneyimi gerekli olacaktır.
-
Şimdiye kadar Almanya’da çalışmak isteyenlerden diploma denkliği isteniyordu. Artık gerekli olmayacak. Menşe ülkedeki bir diploma yeterli olacaktır. Tek şart, eğitim dışında çalışmaya gelirseniz iş bulmuş ve maaş garantisi almış olmanızdır.
Haftada en az 20 saat deneme süresi olabilir…
-
Her bireyin işe alımında bir puan sistemi uygulanacaktır. Almanca ve İngilizce bilgisi artı olacaktır. Mesleki deneyim bir artı puan ve Almanya ile bağlantılı olmak bir artı puan olarak değerlendirilecektir. Ayrıca kişinin yaşı ve iş gücü potansiyeli de puanla ölçülecek. 1960’larda olduğu gibi Türkiye’de de sağlık testi ve diş kontrolü yapılmayacak.
-
Çalışmak isteyenler, gerekirse haftada 20 saatten az olmamak üzere işyerinde yargılanabilir. Bu deneme süresi iki hafta olacak. Deneme çalışması, özellikle yüksek talep gören meslekler için geçerlidir.
-
Bazı durumlarda çok fazla koşul olmaksızın 8 aylık çalışma izni verilecektir. Ama en önemlisi bu kişiler sendikalaşacak, toplu sözleşme hakkına sahip olacak ve ilk günden itibaren SGK primleri ödenecek.