İstanbul Küresel Şehirler sıralamasında 25. sırada
İSTANBUL (İGFA) –Uluslararası danışmanlık şirketi Kearney’in hazırladığı “Küresel Şehirler Endeksi”nin 2023 verileri açıklandı.
Küresel ekonomiye yön veren şehirlerin belirlendiği endekste geçen yıl 28’inci sırada yer alan İstanbul, bu yıl 25’inci sıraya yükseldi. Endeksin kriterlerinden “kültürel deneyim” alanında kısa sürede kaydedilen hızlı ilerleme, İstanbul’un yükselişine önemli katkı sağladı. İstanbul Havalimanı’nın açılmasıyla birlikte şehrin bir seyahat merkezi olarak konumlanması ve uluslararası ziyaretçi sayısındaki büyük artış, İstanbul’un “kültürel deneyim” açısından 5 yılda 20 sıra yükselerek 15’inci sıraya yükselmesini sağladı.
Kearney tarafından yapılan değerlendirmede uluslararası okulların ve kardeş şehirlerin çokluğu da İstanbul’un güçlü yönleri arasında değerlendirildi.
Küresel Şehirler Endeksi, uluslararası danışmanlık firması Kearney tarafından dünyanın dört bir yanından insan ve akademisyenlerin işbirliğiyle hazırlanıyor.
Kearney Türkiye Müdürü Onur Okutur, küresel şirketlerin İstanbul’a ilgisinde dikkat çekici bir artış olduğunu, Küresel Şehirler Endeksi’ndeki yükselişin de bunun somut bir göstergesi olduğunu belirtti. Okutur, “İstanbul’un Küresel Şehirler Endeksi’ndeki yükselişi, yabancı sermaye yatırımlarındaki artış potansiyelinin güçlü bir işaretidir” dedi.
NEW YORK ZİRVEDE
Şehirleri açıklıklarına ve küresel ekonomiye entegrasyonlarına göre sıralayan araştırmada, Amerika’nın New York’u ilk sıraya, İngiltere’nin başkenti Londra’yı ikinci sıraya, Fransa’nın başkenti Paris’i ise üçüncü sıraya koyuyor.
“Küresel Şehirler Endeksi”nin 2023 sıralaması şöyle:
1.New York
2.Londra
3.Paris
4.Tokyo
5.Pekin
6.Brüksel
7.Singapur
8. Los Angeles
9.Melbourne
10.Hong Kong
11.Chicago
12.Madrid
13.Şanghay
14.Seul
15.Toronto
16.Berlin
17.San Francisco
18.Sidney
19.Washington DC
20.Amsterdam
21.Moskova
22.Buenos Aires
23.Dubai
24.Barselona
25.İstanbul
26.Boston
27.Frankfurt
28.Meksika
29.Viyana
30.Miami
NASIL HAZIRLANDI?
Kearney’nin Küresel Şehirler Endeksi, şehirleri sermaye, insan kaynakları ve fikirleri çekme, elde tutma ve üretme kapasitelerine göre sıralıyor. Bu yılki endeks için dünyanın 156 şehri, iş dünyasının faaliyet yoğunluğu, insan kaynağı, bilgi alışverişi, kültürel deneyim ve siyasi destek düzeylerine göre değerlendirildi.
Bu yıl Küresel Şehir Endeksi’nde yer alan şehirlerdeki iş yoğunluğunda geçen yıla göre azalma olurken, insan sermayesinde de dikkat çekici bir artış yaşandı. Kearney tarafından yapılan değerlendirmede, küresel ekonomiyi olumsuz etkileyen koşulların ticari faaliyetlerin azalmasına yol açtığı belirtildi. İnsan kaynaklarındaki güçlenmenin, Kovid tedbirlerinin tamamen ortadan kalkmasının ardından yetenekli bireylerin küresel hareketindeki büyük artıştan kaynaklandığı belirtildi. Bunun şehirlerdeki istikrarı da değiştirdiği belirtildi.
“İSTANBUL’UN YÜKSELİŞİ FIRSATLAR HARİTASININ YENİ COĞRAFYALARA YAYILDIĞININ İŞARETİDİR”
Kearney tarafından yapılan değerlendirmede, İstanbul ve Meksika gibi şehirlerin Küresel Şehirler Endeksi’nde yükselişinin, küresel fırsatların yeni coğrafyalara yayıldığının göstergesi olduğu da vurgulandı.